Ouderwetse oliebollen

December 27, 2017

Het jaar is weer bijna voorbij en wat is er traditioneler dan zelf oliebollen bakken. Ik weet het! Je hele huis stinkt, als je ze in de keuken bakt, daar is geen afzuigkap tegen opgewassen. Daarom doe ik dat buiten! Dat gaat prima! Je kunt de oliebollen zonder vulling bakken of met rozijnen. Ik doe er een beetje reuzel in, dat maakt ze echt ouderwets. Een goede slager heeft dat nog wel. En mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik je roomboter. Dat is een goede vervanger voor de reuzel. Als je dan toch aan het bakken bent, kun je misschien ook een keer Berliner bollen maken. Deze variatie op de oliebol vind ik onweerstaanbaar.

 

Voor de oliebollen heb je nodig:

450 g lauwe melk (25-30 graden)

30 g gist

30 g ei

30 g kristalsuiker

30 g gesmolten reuzel (iets afgekoeld)

500 g tarwebloem

10 g zout

citroenrasp van een citroen

snufje kaneel

 

Vulling:

300 g rozijnen, geweekte en winddroog

50 g krenten, geweekt en winddroog

150 g appel (Elstar of Cox), geschild en gesnipperd

 

Poedersuiker om te bestrooien.

 

Nog meer nodig:

Diepe pan met arachideolie

thermometer

schuimspaan

Bij voorkeur een standmixer met vlinder

 

Doe de lauwe melk, ei en suiker in de kom van de mixer en verkruimel de gist erin. Roer glad met een garde. Plaats de kom in de standmixer en doe er de bloem, zout en kaneel bij. Meng het op hoge snelheid. Doe er als laatste de reuzel door. Als je de oliebollen met vulling wilt maken, doe je deze er nu door. Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag 50 minuten rusten op een warme plaats.

Roer het deeg door na 50 minuten en laat het nog eens 10-15 minuten staan.

Verwarm ondertussen de pan met de olie tot 165 graden C.

 

Gebruik twee eetlepels of een nat gemaakte ijsknijper om bolletjes uit het deeg te scheppen. Laat ze in de hete olie glijden. Bak de oliebollen 3 minuten en draai ze om. Bak de andere kant ook 3 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

 

Voor de Berliner bollen heb je nodig:

110 g lauwe melk (25-30 graden)

25 g gist

60 g ei

15 g kristalsuiker

30 g boter op kamertemperatuur

300 g tarwebloem

6 g zout

 

 

Om te bestrooien:

100 g fijne kristal suiker gemengd met een theelepel kaneel

 

 

Nog meer nodig:

Diepe pan met arachideolie

thermometer

schuimspaan

Bij voorkeur een standmixer met kneedhaak

 

Doe de lauwe melk, ei en suiker in de kom van de mixer en verkruimel de gist erin. Roer glad met een garde. Plaats de kom in de standmixer en doe er de bloem en zout bij. Kneed het met de kneedhaak tot een soepel deeg. Doe er als laatste de roomboter door. Dek de kom af met plastic folie en laat het 15 minuten rusten op een warme plaats.

Ontlucht het deeg door het tweemaal dubbel te vouwen en laat het afgedekt nog eens 10-15 minuten rijzen. Verddel ze in porties van 50 gram en bol ze lichtjes op. Leg de bolletjes op een bebloemde theedoek of deegkleedje e dek ze onder met noppenfolie (nopjes op het deeg). Laat ze een uurtje narijzen. Verwarm ondertussen de pan met de olie tot 180 graden C. Doe ondertussen de kaneelsuiker op een bord en maak de banketbakkersroom.

Leg de bollen voorzichtig in het vet, met de onderste kant naar boven en bak de bollen aan elke kant in 3 minuten bruin. Haal ze direct door de kaneelsuiker. Laat ze afkoelen op een rooster bedekt met keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn, snijd je ze door en vul je ze met afgekoelde banketbakkersroom. Je kunt ze nogmaals bestrooien met kaneelsuiker.

 

Vulling: Banketbakkersroom:

400 g volle melk

100 g slagroom

1/2 vanillestokje

45 g maizena

100 g suiker

2 eidooiers

 

Maak een papje van de dooiers, suiker en maizena en een klein scheutje van de melk. Doe de rest van de melk met de slagroom en het merg uit het vanillestokje en het vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Doe een scheut van de kokende melk bij het papje en roer het glad. Doe dit terug in de pan en breng aan de kook, onder voortdurend roeren. Als het kookt van de warmtebron afhalen en uitgieten op een bord of schaal. Dek het af met plastic folie om af te koelen.

 

Prettige jaarwisseling en tot ziens in 2018!

 

Vrolijke bakgroeten, Manuela

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

October 15, 2018

December 27, 2017

September 15, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Follow us:

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Boerkensleen 16 Roosendaal manuela@baklokaal.nl +31 6 2055 7177