Mini-bakworkshop Rose Linde

November 13, 2016

Morgen geef ik bij het Inloophuis De Rose Linde een mini-bakworkshop. Inloophuis De Rose-Linde is een open huis voor mensen met kanker en hun naasten en biedt, laagdrempelig, ondersteuning. Het aanbod van een Inloophuis wordt met name bepaald door de vraag vanuit de mensen zelf. Ik kom daar 1x per maand een mini workshop verzorgen. Ik probeer daar altijd een gezellige bijeenkomst van te maken. De mensen die daar komen hebben het vaak al zwaar genoeg en door samen te koken of te bakken proberen we de zinnen te verzetten en vooral gezellig samen bezig te zijn. En de Sint is weer in het land dus deze keer maken we:

 

Gevuld Speculaas

 

In dit recept gebruik ik Zeeuwse bloem. Zeeuwse bloem wordt vaak gebruikt om koekjes van te maken. Deze bloem is niet zo ‘sterk’. Daar wordt mee bedoeld, dat er niet zoveel (glutenvormende) eiwitten in zitten. Hoe meer eiwitten er in de bloem zitten, hoe sterker de bloem is. Als je bijvoorbeeld een brood wil bakken, heb je liefst zoveel mogelijk eiwitten in de bloem. Je spreekt van sterke bloem als er zo’n 13 à 14 gram eiwit per 100 g bloem in zit. In Zeeuwse bloem zitten zo’n 8 à 9 gram eiwit per 100 g bloem.

 

Ook wordt er in dit recept baking soda, oftewel natriumbicarbonaat of zuiveringszout of ook weleens koolzuur genoemd. Dit is niet hetzelfde als bakpoeder. Als je een recept hebt waar baking soda in wordt gebruikt, moet er ook een zuurtje in de ingrediënten lijst staan (dat kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld citroensap of (appelcider)azijn of in dit geval karnemelk). Anders doet het niks en je voegt het toe voor de werking en niet voor de smaak. Het smaakt namelijk helemaal niet lekker. Als er een zuurtje bij zit, doet ie zijn werking (rijzen) en verliest hij zijn smaak.

Bij bakpoeder zit al een zuurtje bij in droge vorm. Als er bakpoeder in een ingrediëntenlijst staat, hoef je er geen zuurtje meer aan toe te voegen voor de werking, dat zit er al bij. Je kunt de hoeveelheid dus niet 1 op 1 vervangen. Van baking soda heb je veel minder nodig in een recept.

 

Je begint een dag van tevoren met het maken van amandelspijs en het deegje zetten. Amandelspijs zou je ook al een paar dagen van tevoren kunnen maken en laten rusten in de koelkast, daar wordt ie alleen maar lekkerder van. En als je geen foodprocessor tot je beschikking hebt, neem je in plaats van hele amandelen, amandelmeel.

 

Voor een portie amandelspijs heb je nodig:

250 g amandelen (of amandelmeel)

250 g kristalsuiker

Rasp van een halve citroen (of limoen mag ook, is ook lekker)

1 ei

 

Doe de amandelen met de suiker en het citroenrasp in de keukenmachine (foodprocessor) en maal de amandelen fijn. Voeg het ei toe en meng het tot een samenhangend geheel.

In plaats van kristalsuiker kun je ook experimenteren met honing of een andere vorm van suiker, door het gebruik van dadels bijvoorbeeld.

Amandelspijs kun je eventueel ook nog een smaakje geven met kaneel of speculaaskruiden.

En je kunt natuurlijk de amandelen ook nog vervangen door andere noten zoals pistache of hazelnoten.

 

Het deeg maak je, zoals gezegd het liefst van Zeeuwse bloem. Dit is een zetdeegje, zoals ze dat noemen. Bij een zetdeegje begin je met het mengen van de boter (op kamertemperatuur) met de suiker te mengen. Dan de karnemelk erdoor. Zeef de bloem eerst 1 keer op een stukje bakpapier en daarna nog een keer uitzeven samen met de rest van de droge ingrediënten (in dit geval zout, speculaaskruiden en baking soda)  boven de mengkom met het boter-/suikermengsel.

 

Voor het speculaasdeeg heb je nodig:

125 g boter (kamertemperatuur)

125 g bruine basterdsuiker

25 g karnemelk

250 g Zeeuwse bloem

16 g speculaaskruiden

2 g zout

2 g baking soda

 

Meng eerst de boter met de suiker (met de handmixer of met de staande mixer) doe er de karnemelk door. Zeef de bloem op een stukje bakpapier en daarna nog een keer boven de mengkom en zeef er gelijk de speculaaskruiden, zout en baking soda bij. Meng het tot een samenhangend deeg, niet te lang. Wikkel het in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Het is beter nog om het een nachtje in de koelkast te bewaren, zodat de smaken zich nog beter kunnen ontwikkelen.

 

De vulling maak je van de amandelspijs. Je kunt het amandelspijs een beetje afslappen met een eitje en een beetje water, maar nog lekkerder is het om het amandelspijs een beetje af te slappen met banketbakkersroom. Dat is helemaal niet zo moeilijk om te maken.

 

Voor de banketbakkersroom heb je nodig:

140 g volle melk

14 g suiker

14 g custardpoeder

¼ vanillestokje

 

Doe de suiker en custardpoeder in een schaaltje en roer er een beetje van de melk door. Zet de rest van de melk op het vuur. Snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit en doe dit samen met het stokje bij de melk. Breng aan de kook. Schenk de kokende melk bij het custard papje en roer het goed door, doe het terug in de pan en breng het aan de kook. Het moet echt even goed doorkoken want het zetmeel in de custard moet gaar worden. Blijf ondertussen goed roeren met de garde. Stort de room uit op een bord en trek er een stukje folie over. Laat dit afkoelen.

 

Voor de vulling heb je nodig:

1 portie amandelspijs (ca. 550 gram)

½ portie banketbakkersroom

 

Meng de amandelspijs met de banketbakkersroom tot een smeuïge massa (maak het niet te dun!).

 

Verwarm de oven voor op 190ºC. Smeer een vierkante (ca. 20x20) of ronde lage vorm (ca. 18-20 cm) in met een beetje (gesmolten) boter. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak, groot genoeg om de bodem en zijkanten van de bakvorm te bekleden. Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over het deeg en rol de rest van het deeg uit. Bedek daar het amandelspijs mee. Snijd de zijkantjes netjes bij. Klop een ei los met een heel klein beetje water en een snufje zout. Bestrijk hiermee dunnetjes de speculaas. Leg er amandelen op ter decoratie en strijk het geheel nog een keer dun af met het eistrijksel. Zet de speculaas in de oven, draai de temperatuur naar 180ºC en bak de speculaas in 35-40 minuten gaar.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

October 15, 2018

December 27, 2017

September 15, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Follow us:

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Boerkensleen 16 Roosendaal manuela@baklokaal.nl +31 6 2055 7177