Hubkesdag, 3 november

November 3, 2016

Voor de fanatieke thuisbakker heb ik hier het recept voor het maken van ca. 22 stuks Hubkes. Wat je wel nodig hebt, is een houten frame (zie foto) die je op je bakplaat kan zetten. Je bakt ze namelijk dicht tegen elkaar aan, in een frame, zodat je de typische vorm krijgt.

 

Voor ca. 22 witte Hubkes heb je nodig:

500 g (Amerikaanse) patentbloem (bloem met hoog eiwitgehalte)

25 g los geklopt ei (= half ei)

30 g gist

20 g witte basterdsuiker

ca. 300-325 ml melk (op kamertemperatuur)

10 g zout

25 g roomboter

25 g margarine

 

Voor te bestrijken, andere helft van het los geklopt ei.

 

Doe in de standmixer (of met de hand) de bloem, het ei, gist, suiker en melk. Meng dit tot een samenhangend geheel. Doe dan het zout erbij en meng op het laatst pas de boter en margarine door het deeg. Kneed het tot een soepel deegje waar je een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 10 minuten afgedekt staan. Maak er dan 22 gelijke stukjes (van ca. 45-50 g) van en bol deze op. Laat ze onder plastic ongeveer 20 minuten rijzen. Daarna druk je de lucht eruit en bol je ze opnieuw op. Leg ze op de bakplaat met het frame (wel een bakpapiertje eronder leggen). Ik kan twee deegjes kwijt op mijn bakplaat met frame dus in totaal wel 44-50 stuks! Dek de Hubkes weer af met plastic. Laat ze een half uurtje rijzen en bestrijk ze dan met het los geklopte ei, als ze met ei bestreken zijn, hoeft er geen plastic meer over.  Zet de oven aan op 240 graden. Laat de Hubkes nog een half uurtje narijzen en bak ze af op 240 graden ca. 16-18 minuten.

 

Wil je graag ook kaneel- of anijshubkes bakken, dan neem je bovenstaand recept.

Voor de kaneelhubkes voeg je ca. 1-1,5 eetlepels kaneel toe. Dit doe je gelijk met het zout.

Voor de anijshubkes neem je 50 g anijs (wel even weken in warm water en goed uit laten lekken, beste is dit een dag van te voren te doen) en een flinke theelepel anijspoeder, dit voeg je ook toe samen met het zout.

 

Wil je bruine Hubkes, dan doe je in plaats van 500 g patentbloem, 250 g patent en 250 g volkorenmeel.

 

Als dit allemaal gelukt is, dan zou je nog wel even een pastoor moeten vinden, zodat ze gewijd kunnen worden. Pas dan zijn het echte Hubkes!

 

Volgend jaar komen ze in het workshop aanbod.

Voor nu veel succes en bak ze!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

October 15, 2018